גיאולוגיה
הגיאולוגיה היא תורה שעוסקת במבנה כדור הארץ ושלבי התפתחותו. אנחנו רגילים בחיי היום יום למונחי זמן של שנה, חודש, יום, שעות, דקות ושניות. אולם הזמן הגיאולוגי נמדד במיליוני שנים ויותר. אם נדמה את הגיל הגיאולוגי של כדור הארץ לשנה אחת, הרי שהאדם הופיע פה רק בשעה האחרונה…
העיסוקים העיקריים של הגיאולוגיה זה קרה מתחילת ההיסטוריה הגיאולוגית. איך נוצר ומה היקף של כדור הארץ? מה הכוחות שמביאים את התהליכים? מה הסכנות שסופג את כדור הארץ כמו רעידות אדמה, שיטפונות, מפולות? איך ואפה נוצר הגזים? הגיאולוגיה גם עוסקת בניצול המשאבים (חומרים, אנרגיה, מים).
הנוף משתנה כנגד עינינו. לדוגמה ים המלח שכל הזמן יורד את מפלסתו. בדרך כלל כל התהליכים שמעצבים את הנוף בארץ ישראל אנו יכולים לראות אותם, הם משתנים כל יום. ניתן לראות היום את הבולענים (כולען הוא בור הנפער באופן פתאומי בקרקע בתהליך טבעי). שינוי מעוטי בנוף בגלל תערובת של אירועים מעשי בני אדם וגיאולוגיה של האזור. האם האדם צריך להערב בתהליך הגיאולוגי? תעלת בין ים סוף וים המלח על מנת לזרום מים לים המלח, פרויקט ישראלי ירדני, זה גם יכול להשפיע לים סוף.
נושאים:
היכן מקומנו ביקום? הצצה מבעד לערפל אל הערפילית, היווצרות כדור הארץ, מבנה כדור הארץ. התבצרות החיים
ארץ עיר, חי, צומח: היווצרות החיים, אבולוציה, מאובנים, מה משמעות של מאובנים ואיך נוצרים ומה הם מספרים, תיארוך סלעים.
היווצרות יבשות, תזוזות יבשות, פסיפס הלוחות, הכח המניע, שדה מגנטי
סלעים ומינרלים: על מה אנחנו דורכים? אבני הבניין, מינרלים יוצרי סלעים, סלעים מגמתיים, וולקניים, סלעי משקע, סלעים מותמרים
ים ואוקיאנוסים: מה מתחבא מתחת לקילומטרים של מים?
רעידות אדמה: אפיון, מיקום, סולמות, מדידה, תופעות לוויא (צונאמי,…). האם יכול להיות רעידת אדמה באזור ועד כמה המדינה נערכת לכך. רעידות אדמה באזור השבר הסורי אפריקני. כאשר דרגות רעידות אדמה הכי גבוהות נמצאות בים סוף או ים המלח. לא היו ב- 100 השנים האחרונות רעידות האדמה חזקות, מעל דרגה 6, האם זה אומר שרעידת האדמה הבאה תהיה באותו איזור הערבה? הלחץ בין הסלעים לא השתחרר.
השבר הסורי-אפריקני: מה חלקנו בו? מסע בזמן ובמרחב לאורכו, הו כנרת שלי, האם ים המלח יכול להתעלם? התשובה היא לא, אבל מה הסיבות לכך?.
יצירת הרים והתפתחות הנוף: עקרונות ותהליכים. תהליכים שמעצבים את נוף, אינטראקציה בין הגיאולוגיה והנוף, גיאולוגיה ובני אדם, איך הגיאולוגיה משפיע עלינו ואיך אנו משפיעים על התהליכים הגיאולוגים. נושאים סביבתיים.
חוף הים הוא גם מאוד דינמי ומשתנה. החוף הישראלי הוא אזור מאוד דינמי ותוסס אבל מושפע במשך ההיסטוריה הגיאולוגית שלו מנהר הנילוס שנקרא התא החופי של הנילוס.
השפעת בנית מרינות בחוף, שובר גלים. אינטראקציה בין הגיאולוגיה וארכיאולוגיה כמו נמל קיסריה שעד היום יש ויכוחים איך הוא שקע.
למה יש מפרץ חיפה? הר הכרמל הוא אלמנט מאוד חשוב בגיאולוגיה של ארץ ישראל. קיים את השבר גיאולוגי בכרמל שנקרא שבר יגור.
אילת, לא רק בתי מלון: מפרץ אילת וחופיו, מפגש בין התשתית המגנתית לסלעים צעירים, תמנע – נחושת, זהב (?). אילת היא יחידה נוף מיוחדת, תערובת של סלעים עתיקים עם סלעים צעירים, בין סלעים הכהים ובהירים. שברים גיאולוגים בעלי עוצמה רבה.
נגב: מכתשים, חלונות אל פארק היורא.
נוף מדבר יהודה, סלעים, מצדה וכולי.
תהליך הסחף של הנחלים. תופעה הר סדום ושכבות מלח.
מה זה התופעה של המכתשים. הם רק קיימים בארץ ישראל ולא קשורים לקרטר שנוצרים בעת נפילת מטאורית או התפרצות הר געש.
שדרת ההר והשפלה: עמוד השדרה של ארץ ישראל, חולות, כורכר וחמרה, חוף הים התיכון
הגולן והגליל: הרי געש, משטחי בזלת, גושים נטויים ושברים, והחרמון בקצה. הנוף הגלילי הוא שונה מנוף הנגב המדברי, הר תבור.
מים מים בששון: מקורות המים שלנו, אקויפרים, נחלים. משק המים של ישראל, הכינרת והירדן.
גיאולוגיה כלכלית וסביבתית: אוצרות הטבע שלנו (כן, יש כאלו!), מקורות אנרגיה חלופיים, זיהום מי תהום, קרקעות ונחלים
תעשיית הפוספטים ופגיעת בטבע. איך ניתן לשקם את טבע ואת נוף. יש בעיה קשה בין אדם והטבע, בין הצורך להתפרנס. גיאולוגיה כלכלית וסביבתית.
גיאולוגיה נושקת לארכיאולוגיה: שבירה במיצד עתרת, מפעל המים בחצור, קשר בין גיאולוגיה וארכיאולוגיה, חיפוש זהב בתקופות עתיקות. זהב מבית אומאיה באילת.
בכל מקום שאנו הולכים אז גם יהיה מושג על מה רואים ודורסים.
אתרים נוספים:
מילון מונחים במדעי כדור הארץ – גיאולוגיה, גיאומורפולוגיה ומדעי הסביבה
גיאולוגיה של ארץ ישראל – ספרייה הווירטואלית
תמונות גיאולוגיה ארץ ישראל
http://www.geology-israel.co.il/
ההיסטוריה הגיאולוגית של איזור אילת
להשאיר תגובה